Avokadon – rawfoodräddaren

Avokadon har en rad användningsområden inom rawfood-matlagning och bakning. Detta beror på avokadons höga proteininnehåll och omega 3-fettsyror, som är ett välkommet komplement till en rawfood-kost, men det beror också på att avokadons krämiga konsistens är användbar.

Det går utmärkt att använda avokado även i bakning då smaken på frukten är mild och mixad, uppvispad avokado får en mousse-liknande konsistens. En dessert bestående av mixad och vispad avokado tillsammans med varsamt smält rawfood-choklad, kakao och agavesirap blir en härlig chokladmousse. Avokado tillsammans med mosad färsk frukt efter tycke och smak blir en nyttig och god dessert, eller varför inte en rejäl frukost.

Ett avokadosmör görs också lätt genom att mosa avokadon till en jämn smörliknande smet, addera kryddor efter önskemål. Detta går utmärkt att bre på rawfood-knäckebröd och ger frukosten ett högt proteinvärde.

Avokadopesto är också något som många rawfood-entusiaster tillagar eftersom det är relativt enkelt med svarvad grönsakspasta och dessutom blir denna pasta och pesto en fullgod middag i näringsinnehåll. Allt utan att värma upp maten. Den stora variationsmöjligheten gör att avokadon är en basingrediens i ett rawfood-kök.

Många som tränar oroar sig för att en rawfood-kost inte ska innehålla fullgott proteininnehåll och för dessa blir avokadon en liten räddare. Eftersom avokadons egna smak är oerhört mild och söt går den bra att använda som bas i smoothies och shakes som väl kan behövas för den som tränar ofta eller mycket. Smoothies med avokado, frukt och bär kan göras med eller utan extra proteintillskott; dessa går dessutom alldeles utmärkt att frysa för att göra glass eller sorbet. Smakerna går att variera i oändlighet och det finns ingen anledning till att rawfood behöver vara varken tråkigt eller enformigt. Fantasin sätter många gånger gränserna i större utsträckning än de faktiska möjligheterna.

En smoothie på avokado, yuzu, banan och hallon blir en underbar glass. Stjälp upp den färdiga smoothien i ett kärl och ställ i frysen ett par timmar, ta ut glassen en gång och vispa upp med elvisp. Frys den sedan en gång till. Himmelskt delikat och enormt nyttigt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *