Baka bara ekologiskt

Att använda sig av ekologiska livsmedel tillhör en allt vanligare trend bland bagare och konditorer i Sverige. Allt fler visar upp en större vilja och en större medvetenhet om ekologiskt och närproduktion. Faktum är att det inte behöver innebära stora förändringar för att växla om till ett ekologiskt utbud.

Nedan följer ett antal råd om vilka råvaror som är lite extra bra att välja ekologiska.

Ekologisk prioriteringslista

  • Ekologiska ägg – Välj alltid ägg från frigående höns och var uppmärksam på skillnaden mellan frigående inomhus och utomhus. Ägg från höns som har möjlighet att gå utomhus är alltid att föredra. Ägg som kommer från ekologiska gårdar har ofta variationer i färgerna och gulan kan ibland vara orange eller till och med röd. Frigående höns värper ägg med högre näringsvärde och proteininnehåll. Prisskillnaderna är många gånger väldigt små mellan ekologiska och icke ekologiska ägg.
  • Ekologiska spannmål – Senaste årtiondet har allt fler svenska, lokala spannmålsproducenter även visat intresse för att börja mala sitt eget mjöl direkt på gårdarna men också antalet fristående kvarnar har ökat i jämlik takt. Idag är det möjligt att baka på helt svenskt, ekologiskt och lokalproducerat mjöl. Dessvärre är prisskillnaderna fortfarande något större än exempelvis på ägg.
  • Kakao och importerat – Många gånger kräver bakverk och desserter ingredienser som inte går att lokalproducera i Sverige av bland annat klimatskäl, som kakao och vanilj. Dessa varor bör inhandlas med extra stor vaksamhet och varsamhet. Välj de varor som kommer från odlingar och plantager som dels är ekologiska men se även till att dessa varor är producerade under humana och rättvisa förhållanden. Rättvisemärkningen är lätt att finna på dessa produkter.

Att baka ekologiskt behöver varken vara dyrare eller svårare jämfört med traditionella ingredienser och tillbehör. Idag är utbudet enormt och dessutom finns ett växande utbud av tillbehör och köksredskap som är helt ekologiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *